Press Release by Russian Pollock Sustainability Alliance Company Members 25th January 2013

Press Release by Russian Pollock Sustainability Alliance Company Members  25th January 2013

Subject: Determination reached by the Conformity Assessment Body, Intertek Moody that the Russian Sea of Okhotsk Pollock Fishery should be certified in accordance with the MSC Standard.

The Russian Pollock Sustainability Alliance Companies, made up of leading brands, processors and buyers of fish from across the world including: Delmar, FRoSTA, Gorton’s, High Liner Foods, Iglo Foods Group, Pickenpack, Royal Greenland and Young’s Seafood Ltd, wish to issue the following statement following the publication of the Final Certification Report for the Russian Sea of Okhotsk Pollock fishery by Intertek Moody.

‘We are delighted that after an enormous amount of hard work, in particular, over the last three years and through the dedication of the Russian Pollock Catchers Association (PCA) to work with us and with the support of the Russian Federal Fisheries Agency; Intertek Moody’s appointed international expert team and subsequent governance oversight committee have been able to recommend that the Russian Sea of Okhotsk Pollock fishery should be certified in accordance with the MSC standard.

The Russian Pollock Fisheries management system has been scrutinised in great detail and as much as any other MSC  fishery  in  the  past.  Overcoming  the  language  and  cultural  perception  barriers  has  been  a  significant challenge throughout the whole process. We are therefore pleased that Intertek Moody has assessed the Sea of Okhotsk to the MSC standard and used this as the basis of evaluation and that the Pollock Catchers Association has also agreed to implement the recommended Action Plan with support from the Russian Federal Fisheries Agency.

We look forward to supporting the PCA as it continues its programme to ensure that the Russian Pollock Sea of

Okhotsk is compliant with the MSC standard well into the future’.

No further statement will be issued whilst the PCA is within the formal MSC assessment process.

*** END

Появятся ли на прилавках минтай и горбуша по низким ценам

Дальневосточные рыбаки ежегодно добывают до 70 процентов общероссийского улова (он колеблется в районе пяти миллионов тонн). Около двух миллионов тонн традиционно отправляют на экспорт, остальное расходится по стране. Оставшегося количества должно хватить на всех. Рыба действительно есть, но цены на нее кусаются. На это жалуются даже те дальневосточники, которые живут у моря. "РГ" разбиралась, стоит ли ждать снижения стоимости водных биоресурсов в условиях, когда многие российские товары попали под санкции.

Поставки минтая на внутренний рынок России за 4 месяца выросли почти на 34%

Как уточнил президент Ассоциации добытчиков минтая Алексей Буглак, в том числе было отгружено 130 тыс. тонн мороженого минтая и 28 тыс. тонн филе

АДМ: В 2022 году поставки минтая на внутренний рынок выросли

По оценкам Ассоциации добытчиков минтая, за 4 месяца 2022 года объем поставок отечественной минтаевой продукции на российский рынок превысил 167 тыс. тонн. Рост поставок сопровождался снижением цен, что также открывает новые перспективы для импортозамещения на внутреннем рынке.

АДМ подвела итоги Охотоморской минтаевой путины 2022

По итогам сезона «А» вылов минтая в Охотском море составил 788,7 тыс. тонн, увеличившись на 1,5% к результату прошлого года. Тренд на рост производства продукции глубокой переработки усилился – в этом году в море произведено на 50% больше филе, на 92% - фарша и почти в 18 раз больше сурими, чем за аналогичный период 2021 года.

АДМ поздравляет КамчатНИРО с юбилеем

Камчатский филиал «Всероссийского научно-исследовательского института рыбного хозяйства и океанографии» отмечает 90-летний юбилей. Ассоциация добытчиков минтая от лица Дальневосточного рыбацкого сообщества поздравляет коллектив КамчатНИРО с этой значимой датой.

Для российской минтаевой продукции открылась ниша на внутреннем рынке

Снижение курса рубля, ограничение поставок, а также удорожание рефрижераторной логистики скажутся на объемах российского импорта рыбопродукции в 2022 году. Выпадение с рынка отдельных позиций может открыть перспективы для отечественной продукции, в частности, минтаевой.