PRESS RELEASE – 25 January 2013 Sustainable Fisheries Partnership welcomes MSC certification recommendation for Russian pollock fishery

PRESS RELEASE – 25 January 2013

Contact:        Dave Martin, +1 503 575 9109 (US West Coast)

Blake Lee-Harwood, +44 7872 621071 (UK)

Sustainable Fisheries Partnership (SFP) today (25 January 2013)) welcomed the news that certifiers assessing the Russian Sea of Okhotsk pollock fishery have determined that the fishery should be certified under the Marine Stewardship Council (MSC) standard.

Commenting on the news, Jim Cannon, Chief Executive Officer for SFP, said:

“Sustainable Fisheries Partnership would like to congratulate the Pollock Catchers Association, the Russian Pollock Sustainability Alliance and everyone involved in ensuring the sustainability of the Russian pollock fishery. We are hopeful that final certification will come shortly, and look forward to working with the PCA and all stakeholders to implement the Action Plan for the Sea of Okhotsk fishery and progress assessments and improvements in the Western Bering Sea and Navarinsky pollock fisheries.”

SFP hosted the first Russian Far East (RFE) Pollock Roundtable meeting in 2006, and the Pollock Catchers Association (PCA) was formed later that year.  In 2008 a formal Fishery Improvement Project (FIP) was launched, with participation by leading seafood companies, PCA and SFP.  The fishery entered full MSC assessment that same year.  Key improvement measures included the voluntary reduction of the pollock roe fishery by the PCA members in 2008. The following year, the Russian government introduced legislation that required all pollock quota holders to follow suit, and stepped up enforcement efforts. These measures significantly reduced illegal fishing, which together with other management measures, helped rebuild and protect the fish stocks.

The PCA formally joined the FIP in 2010.  By 2011, with strong encouragement from SFP, industry had effectively taken over leadership of the effort, and the original FIP was dissolved.  In 2012, several FIP participants formed the Russian Pollock Sustainability Alliance to support certification and improvement efforts.

The certification recommendation also has broader implications for the global seafood sector.  It paves the way for fishery improvement projects and/or certification in other globally significant fisheries in Russia, including wild salmon, crab and other whitefish.  It also reaffirms the importance of MSC certification for the global marketplace and highlights the critical role the supply chain plays in catalyzing, supporting and leading improvement efforts.

ENDS

CONTACT:

Dave Martin, dave.martin@sustainablefish.org, +1 503 575 9109 (US West Coast)

Blake Lee-Harwood, blakeleeharwood@sustainablefisheries.org, +44 7872 621071 (UK)

Lani Asato, lani.asato@sustainablefish.org, 00 1 760 271 1545 (US West Coast)

АДМ прогнозирует объем добычи минтая на уровне 750-800 тыс. тонн по итогам cезона «А» Охотоморской путины 2023 года

1 января в России стартовал самый масштабный промысловый сезон - Охотоморская минтаевая путина. По прогнозам Ассоциации добытчиков минтая (АДМ), ежесуточный вылов минтая по экспедиции в пиковые периоды будет достигать 10-11 тыс. тонн. По итогам сезона вылов может составить 750-800 тыс. тонн минтая.

Алексей Буглак: Россия должна сохранить сильную позицию на рынке минтая

Санкционная встряска не обошла стороной отечественных минтайщиков, констатирует президент Ассоциации добытчиков минтая Алексей Буглак. Он уверен: в сложившийся ситуации необходимо не допустить необдуманных решений, которые могут ухудшить положение российских рыбопромышленников и затормозить курс на развитие сильной минтаевой индустрии внутри страны. В интервью журналу «Fishnews — Новости рыболовства» глава АДМ рассказал о том, чем сейчас живут рыбаки, о конъюнктуре на внутреннем и внешних рынках, а также поделился своим взглядом на развитие инвестиционного потенциала отрасли.

Производство сырья для крабовых палочек за год выросло почти в 3 раза

К середине ноября 2022 г. в России было произведено более 24 000 т сурими – сырья из минтая, которое используется для выпуска рыбной продукции, в первую очередь крабовых палочек. Об этом «Ведомостям» сообщил президент Ассоциации добытчиков минтая (АДМ) Алексей Буглак. Это, по его словам, примерно в 4 раза превышает показатели аналогичного периода прошлого года: тогда выпустили около 6000 т сурими. Всего же в 2021 г. было произведено 8400 т этого продукта, тогда как прогноз на этот год – порядка 28 000 т.

АДМ попросила ускорить выпуск приказа о распределении ОДУ между пользователями

8 декабря президент Ассоциации добытчиков минтая (АДМ) Алексей Буглак обратился к курирующему отрасль вице-премьеру Виктории Абрамченко с просьбой поручить Росрыболовству ускорить выход приказа о распределении ОДУ между пользователями.

АДМ указала на необходимость состыковки приказа по рыболовному журналу с Правилами рыболовства и Порядком передачи ССД

Ассоциация добытчиков минтая (АДМ) направила в рабочую группу «регуляторной гильотины» в сфере рыболовства заключение на проект требований к содержанию и формам рыболовного журнала, порядка его ведения и передачи его данных в Росрыболовство. По мнению АДМ, проект не в полной мере коррелируется с Правилами рыболовства и Порядком передачи ССД.