PRESS RELEASE – 25 January 2013 Sustainable Fisheries Partnership welcomes MSC certification recommendation for Russian pollock fishery

PRESS RELEASE – 25 January 2013

Contact:        Dave Martin, +1 503 575 9109 (US West Coast)

Blake Lee-Harwood, +44 7872 621071 (UK)

Sustainable Fisheries Partnership (SFP) today (25 January 2013)) welcomed the news that certifiers assessing the Russian Sea of Okhotsk pollock fishery have determined that the fishery should be certified under the Marine Stewardship Council (MSC) standard.

Commenting on the news, Jim Cannon, Chief Executive Officer for SFP, said:

“Sustainable Fisheries Partnership would like to congratulate the Pollock Catchers Association, the Russian Pollock Sustainability Alliance and everyone involved in ensuring the sustainability of the Russian pollock fishery. We are hopeful that final certification will come shortly, and look forward to working with the PCA and all stakeholders to implement the Action Plan for the Sea of Okhotsk fishery and progress assessments and improvements in the Western Bering Sea and Navarinsky pollock fisheries.”

SFP hosted the first Russian Far East (RFE) Pollock Roundtable meeting in 2006, and the Pollock Catchers Association (PCA) was formed later that year.  In 2008 a formal Fishery Improvement Project (FIP) was launched, with participation by leading seafood companies, PCA and SFP.  The fishery entered full MSC assessment that same year.  Key improvement measures included the voluntary reduction of the pollock roe fishery by the PCA members in 2008. The following year, the Russian government introduced legislation that required all pollock quota holders to follow suit, and stepped up enforcement efforts. These measures significantly reduced illegal fishing, which together with other management measures, helped rebuild and protect the fish stocks.

The PCA formally joined the FIP in 2010.  By 2011, with strong encouragement from SFP, industry had effectively taken over leadership of the effort, and the original FIP was dissolved.  In 2012, several FIP participants formed the Russian Pollock Sustainability Alliance to support certification and improvement efforts.

The certification recommendation also has broader implications for the global seafood sector.  It paves the way for fishery improvement projects and/or certification in other globally significant fisheries in Russia, including wild salmon, crab and other whitefish.  It also reaffirms the importance of MSC certification for the global marketplace and highlights the critical role the supply chain plays in catalyzing, supporting and leading improvement efforts.

ENDS

CONTACT:

Dave Martin, dave.martin@sustainablefish.org, +1 503 575 9109 (US West Coast)

Blake Lee-Harwood, blakeleeharwood@sustainablefisheries.org, +44 7872 621071 (UK)

Lani Asato, lani.asato@sustainablefish.org, 00 1 760 271 1545 (US West Coast)

Появятся ли на прилавках минтай и горбуша по низким ценам

Дальневосточные рыбаки ежегодно добывают до 70 процентов общероссийского улова (он колеблется в районе пяти миллионов тонн). Около двух миллионов тонн традиционно отправляют на экспорт, остальное расходится по стране. Оставшегося количества должно хватить на всех. Рыба действительно есть, но цены на нее кусаются. На это жалуются даже те дальневосточники, которые живут у моря. "РГ" разбиралась, стоит ли ждать снижения стоимости водных биоресурсов в условиях, когда многие российские товары попали под санкции.

Поставки минтая на внутренний рынок России за 4 месяца выросли почти на 34%

Как уточнил президент Ассоциации добытчиков минтая Алексей Буглак, в том числе было отгружено 130 тыс. тонн мороженого минтая и 28 тыс. тонн филе

АДМ: В 2022 году поставки минтая на внутренний рынок выросли

По оценкам Ассоциации добытчиков минтая, за 4 месяца 2022 года объем поставок отечественной минтаевой продукции на российский рынок превысил 167 тыс. тонн. Рост поставок сопровождался снижением цен, что также открывает новые перспективы для импортозамещения на внутреннем рынке.

АДМ подвела итоги Охотоморской минтаевой путины 2022

По итогам сезона «А» вылов минтая в Охотском море составил 788,7 тыс. тонн, увеличившись на 1,5% к результату прошлого года. Тренд на рост производства продукции глубокой переработки усилился – в этом году в море произведено на 50% больше филе, на 92% - фарша и почти в 18 раз больше сурими, чем за аналогичный период 2021 года.

АДМ поздравляет КамчатНИРО с юбилеем

Камчатский филиал «Всероссийского научно-исследовательского института рыбного хозяйства и океанографии» отмечает 90-летний юбилей. Ассоциация добытчиков минтая от лица Дальневосточного рыбацкого сообщества поздравляет коллектив КамчатНИРО с этой значимой датой.

Для российской минтаевой продукции открылась ниша на внутреннем рынке

Снижение курса рубля, ограничение поставок, а также удорожание рефрижераторной логистики скажутся на объемах российского импорта рыбопродукции в 2022 году. Выпадение с рынка отдельных позиций может открыть перспективы для отечественной продукции, в частности, минтаевой.