PRESS RELEASE – 25 January 2013 Sustainable Fisheries Partnership welcomes MSC certification recommendation for Russian pollock fishery

PRESS RELEASE – 25 January 2013

Contact:        Dave Martin, +1 503 575 9109 (US West Coast)

Blake Lee-Harwood, +44 7872 621071 (UK)

Sustainable Fisheries Partnership (SFP) today (25 January 2013)) welcomed the news that certifiers assessing the Russian Sea of Okhotsk pollock fishery have determined that the fishery should be certified under the Marine Stewardship Council (MSC) standard.

Commenting on the news, Jim Cannon, Chief Executive Officer for SFP, said:

“Sustainable Fisheries Partnership would like to congratulate the Pollock Catchers Association, the Russian Pollock Sustainability Alliance and everyone involved in ensuring the sustainability of the Russian pollock fishery. We are hopeful that final certification will come shortly, and look forward to working with the PCA and all stakeholders to implement the Action Plan for the Sea of Okhotsk fishery and progress assessments and improvements in the Western Bering Sea and Navarinsky pollock fisheries.”

SFP hosted the first Russian Far East (RFE) Pollock Roundtable meeting in 2006, and the Pollock Catchers Association (PCA) was formed later that year.  In 2008 a formal Fishery Improvement Project (FIP) was launched, with participation by leading seafood companies, PCA and SFP.  The fishery entered full MSC assessment that same year.  Key improvement measures included the voluntary reduction of the pollock roe fishery by the PCA members in 2008. The following year, the Russian government introduced legislation that required all pollock quota holders to follow suit, and stepped up enforcement efforts. These measures significantly reduced illegal fishing, which together with other management measures, helped rebuild and protect the fish stocks.

The PCA formally joined the FIP in 2010.  By 2011, with strong encouragement from SFP, industry had effectively taken over leadership of the effort, and the original FIP was dissolved.  In 2012, several FIP participants formed the Russian Pollock Sustainability Alliance to support certification and improvement efforts.

The certification recommendation also has broader implications for the global seafood sector.  It paves the way for fishery improvement projects and/or certification in other globally significant fisheries in Russia, including wild salmon, crab and other whitefish.  It also reaffirms the importance of MSC certification for the global marketplace and highlights the critical role the supply chain plays in catalyzing, supporting and leading improvement efforts.

ENDS

CONTACT:

Dave Martin, dave.martin@sustainablefish.org, +1 503 575 9109 (US West Coast)

Blake Lee-Harwood, blakeleeharwood@sustainablefisheries.org, +44 7872 621071 (UK)

Lani Asato, lani.asato@sustainablefish.org, 00 1 760 271 1545 (US West Coast)

Предложения АДМ учтены в заключении об ОРВ проекта новых правил выдачи разрешений

Минэкономразвития России подготовило отрицательное заключение об оценке регулирующего воздействия (ОРВ) на проект новых Правил оформления, выдачи, регистрации, приостановления действия и аннулировании разрешений на добычу водных биоресурсов. В заключении министерство поддержало ряд предложений Ассоциации добытчиков минтая в рамках публичных консультаций.

КРДВ и Ассоциация добытчиков минтая совместно сформируют новые подходы развития отрасли

Во Владивостоке в ходе работы ВЭФ-2022 Корпорация развития Дальнего Востока и Арктики и Ассоциация добытчиков минтая (АДМ) подписали соглашение о сотрудничестве. Подписи на документе поставили заместитель генерального директора КРДВ по развитию рыбохозяйственного комплекса Иван Новиков и президент АДМ Алексей Буглак.

АДМ предложила доработать проект новых правил выдачи разрешений на вылов

Ассоциация добытчиков минтая приняла участие в публичных консультациях в рамках оценки регулирующего воздействия проекта постановления Правительства РФ «Об оформлении, выдаче, регистрации, приостановлении действия и аннулировании разрешений на добычу (вылов) водных биологических ресурсов, а также о внесении в них изменений». В частности, АДМ обратила внимание на необходимость решения проблемы со сроками действия разрешений на вылов для минимизации потерь и издержек рыбопромышленников.

АДМ подготовила предложения по доработке правил рыболовства для Дальневосточного бассейна

Ассоциация добытчиков минтая в рамках процедуры общественного обсуждения подготовила заключение на проект приказа Минсельхоза России «О внесении изменений в Правила рыболовства для Дальневосточного рыбохозяйственного бассейна, утверждённые приказом Министерства сельского хозяйства Российской Федерации от 6 мая 2022 г. №285». В частности, АДМ обратила внимание на юридическую коллизию в части учета уловов и продукции из них, невозможность реализации в море требования по учету прилова молоди в килограммах и на ряд юридико-технических недочетов.

Алексей Буглак вошел в ТОП-50 самых цитируемых руководителей российских отраслевых объединений в СМИ

Президент Ассоциации добытчиков минтая Алексей Буглак вошел в рейтинг ТОП-50 первых лиц отраслевых и бизнес-объединений по их представленности в ведущих масс-медиа, работающих с деловой тематикой, а сама АДМ заняла второе место по коммуникационной активности в публичном поле в секторе «рыбная промышленность». Об этом свидетельствуют результаты независимого исследования Российской ассоциации по связям с общественностью (РАСО) и Компании развития общественных связей (КРОС) «Ландшафт влияния».

Поздравление президента АДМ Алексея Буглака с Днем рыбака

Уважаемые коллеги! Коллектив Ассоциации добытчиков минтая поздравляет Вас с профессиональным праздником – Днём рыбака!